TOMAATTI
TOMAATTI (Lycopersicon esculentum)
tomat, tomato
Tomeraa tomaattia käytetään ruuanlaitossa monipuolisesti. Sitä voi syödä sellaisenaan tai käyttää tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää. Tomaatit sopivat pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja. Keltainen tomaatti on maultaan miedompi kuin punainen toverinsa. Se sisältää punaista tomaattia vähemmän happoja, joten monesti nekin, jotka eivät siedä punaista tomaattia, voivat ongelmitta herkutella keltaisilla. Tomaatti on mainio C-vitamiinin ja beetakaroteenin lähde. Uusimpien tutkimusten mukaan tomaatin punaisen värin aiheuttaja, lykopeeni, ehkäisee eräitä syöpätyyppejä sekä sydän- ja verisuonitauteja. Lykopeeni imeytyy parhaiten kypsennetyistä tomaateista. Pieniä, halkaisijaltaan parisenttisiä tomaatteja kutsutaan kirsikkatomaateiksi. Ne ovat maultaan tavallista tomaattia makeampia. Kirsikkatomaatit sopivat mainiosti ruokien koristeluun, karkin korvikkeeksi, leffanaposteltavaksi ja retkievääksi.
Näin pidät hyvää huolta tomaatista:
Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille olisi +13 astetta, mutta jos tällaisen säilytyspaikan järjestäminen on mahdotonta, liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Huoneenlämmössä ilmavasti säilytettynä tomaatin maku tulee parhaiten esiin. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, jota syntyy kasvien hengityksessä. Tomaattia ei siis kannata säilyttää sellaisten kasvisten läheisyydessä, jotka kärsivät etyleenistä.
KURKKU
KURKKU (Cucumis sativus)
gurka, cucumber
Kurkku on kevyttä ja monikäyttöistä. Se sopii sellaisenaan salaatteihin, leivälle sekä dipattavaksi ja siitä voi lingota myös mehua. Kurkusta voi myös valmistaa pikkelssiä ja muita etikkasäilykkeitä. Kurkku sisältää 97% vettä ja sen energiapitoisuus on hyvin pieni.
Näin pidät hyvää huolta kurkusta:
Vesipitoisuutensa takia kurkku on herkkä lämpötilojen vaihtelulle. Liian lämpimässä se nahistuu ja liian kylmässä taas paleltuu. Ihanteellinen säilytyslämpötila olisi +10 – +14 astetta. Muovipussissa sitä voi säilyttää myös huoneenlämmössä.
PAPRIKA, CHILIPAPRIKA
PAPRIKA, CHILIPAPRIKA (Capsicum annuum)
paprika, chili peppar, sweet pepper, bell pepper, chili
Koisokasvien heimoon kuuluvat paprikat matkustivat Eurooppaan Kolumbuksen löytöretkien myötä. Ne tuotiin korvaamaan kallista tuontitavaraa, pippuria. Sana paprika onkin pippuri unkarin kielellä. Paprikoita on monen värisiä, makuisia ja muotoisia. Paprika on oivallinen vitamiinilähde, joka sisältää C-, E- ja B-vitamiineja sekä karotenoideja. Kasviksista paprika on yksi parhaista C-vitamiinin lähteistä. Vihannespaprikat ovat makeita ja mietoja, maustepaprikat voimakkaan tulisia. Paprikoihin maun antaa niiden sisältämä kapsaisiini, joka leviää paprikan sisäosista vähitellen laimentuen muihin osiin. Vihannespaprikat ovat pyöreähköjä tai suippoja. Niiden väri vaihtelee valkoisesta tumman violettiin. Vihreitä paprikoita ei oikeastaan ole, vaan ne vaihtavat kypsyessään väriä vihreästä esimerkiksi keltaiseen. Keltaiset ja oranssit paprikat ovat maultaan miedompia kuin punaiset. Paprikat sopivat herkuteltaviksi sellaisenaan salaateissa, leivän päällä ja dippivihanneksena. Kypsennettynä paprika sopii vaikkapa wokkeihin, patoihin tai grillattavaksi. Paprikoita voi myös mainiosti säilöä. Chilipaprikat ovat muodoltaan suippoja ja maultaan paljon vihannespaprikoita voimakkaampia. Tulinen chili antaa pieninä määrinä lämmintä makua moniin ruokiin. Chilipaprikoita käsitellessä kannattaa olla varovainen. Älä kosketa chiliä käsiteltyäsi silmiä, nenän limakalvoja tai ihon herkkiä kohtia!
Näin pidät hyvää huolta paprikasta:
Paprika säilyy parhaiten +10 – +14 asteessa muoviin käärittynä.