phone  +358 400 782 077       email   info(at)sorri.fi

phone +358 400 782 077 email info(at)sorri.fi
twitterfacebookyoutubeinstagramPinterest

twitterfacebookyoutubeinstagramPinterest

sipulit

Sipulikasveille ominainen voimakas tuoksu ja maku johtuvat niiden rikkiyhdisteitä sisältävistä aromaattisista öljyistä. Kypsentäminen miedontaa sipulin makua. Sipuleita on useita lajeja, jotka vaihtelevat ulkonäöltään, maultaan ja käyttötavoiltaan.

KELTASIPULI

KELTASIPULI (Allium cepa)

lök, onion

Kesän ensimmäiset sipuli-söpöläiset myydään naatteineen nipuissa. Nippusipulit ovat usein tavallista sipulia pienempiä, ja niiden maku on miedompi. Myös sipulin kypsentäminen miedontaa sipulin makua. Sipulia käytetään keitto-, laatikko- ja pataruuissa. Sipulin kuoria on vanhastaan käytetty esimerkiksi lankojen, kankaiden ja pääsiäismunien värjäämiseen. Suurin osa sipulin ravintoaineista on sen naateissa, jotka sisältävät karoteenia, c-vitamiinia ja b-ryhmän vitamiineja. Itse sipuli sisältää valkuaisaineita, vitamiineja ja kivennäisaineita.

Näin pidät hyvää huolta sipulista:

Kuivattu sipuli homehtuu helposti kosteassa. Siksi sipulit tulisikin säilyttää ilmavassa paikassa mielellään kylmässä, +2 – +5 asteessa. Varrelliset sipulit viihtyvät parhaiten muovipussissa. Sipulin varret voi myös silputa valmiiksi ja säilyttää tiiviissä rasiassa kylmässä.