Skip to main content

Majoneesi sopii salaatinkastikkeeksi – tee se itse, osta valmiina tai tee keto- tai vegaanimajo

Majoneesilla lisämakua salaattiin ja dippikasviksiin

Majoneesi on mainio vaihtoehto tuomaan lisämakua salaattiin. Älä turhaan arastele tehdä sitä itse, sillä sen tekeminen on älyttömän helppoa. Majoneesin makua on helppo muunnella erilaisilla mausteilla ja Sorrin yrteillä. Majoneesia voi tehdä myös pika- tai vegaanisena versiona. Salaatinkastikkeen lisäksi majoneesi käy kasvisten dippaamiseen.

Majoneesi

majoneesin raaka-aineet

Ingredients
 

  • 1 iso keltuainen
  • 1 rkl Dijon-sinappia
  • 1,5 dl miedonmakuista oliiviöljyä
  • 1,5 dl rypsiöljyä
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • ripaus suolaa ja pippuria myllystä
  • hyppysellinen sokeria halutessasi

Instructions
 

  • Majoneesiin tulevien aineiden on oltava tasalämpöisiä, ota ainekset riittävän ajoissa esille.
  • Aseta syvä kulho pyyheliinan päälle, jotta kulho pysyy vispatessa tukevasti paikallaan. Erottele keltuainen kulhoon.
  • Vatkaa keltuaisen rakenne rikki.
  • Sekoita keltuaiseen sinappi ja mausteet.
  • Lisää oliiviöljyä ensin tipoittain koko ajan vispaten, kunnes kastike sakenee. Lisää loppu öljy ohuena tasaisena nauhana vatkaten koko ajan voimakkaasti, jolloin kastike sakenee ja muodostaa tasaisen emulsion.
  • Lisää viinietikka vähitellen ja sekoita aina lisäämisten välillä hyvin. Tarikista maku.
  • Majoneesi säilyy jääkaapissa peitettynä 3-7 päivää.

Notes

Jos majoneesin raaka-aineet ovat liian kylmiä tai jos öljyä lisätään liian nopeasti, majoneesi saattaa juoksettua ja öljy erottua. Älä kuitenkaan heitä majoneesia pois, sillä sen rakenteen saa korjattua. Sekoita 1 rkl kylmää vettä tai viinietikkaa pieneen erään majoneesia ja vatkaa vähitellen joukkoon loppu majoneesi.
Chantilly
Sekoita majoneesiin 4 rkl kermavaahtoa. Tarjoa kylmien kasvisten ja keitetyn kalan kanssa.
Andalouse
Lisää 2 murskattua valkosipulikynttä ja 2 rkl pieneksi silputtua punaista ja vihreää paprikaa. Tarjoa grillivihannesten kanssa.
Yrttimajoneesi
Sekoita majoneesin silputtua tuoretta persiljaa, salviaa tai sitruunatimjamia. Tarjoa grillatun broilerin ja lihan kanssa.

Pikamajoneesi sauvasekoittimella...

Helppo pikamajoneesi syntyy sauvasekoittimella. Se ei juoksetu niin helposti, koska siihen tulee valkuainen mukaan. Tarvitset sauvasekoittimen ja sekoittimen mukana tulleen korkean, kapean astian. Ketomajoneesissa käytä sokeritonta Dijon-sinappia. Majoneesi on valmista noin 30 sekunnissa. Jos astia on paljon leveämpi kuin sekoittimen pää, majoneesi ei synny ihan niin helposti. Saadaksesi ainekset muuttumaan kokonaan valkoiseksi, on sauvaa liikuteltava hieman myös sivusuunnassa, jotta terä “syö” kaiken öljyn. Käytä miedonmakuista öljyä, muuten öljyn maku tulee ikävästi läpi.

Nopea majoneesi sauvasekoittimella

Ingredients
 

  • 1 iso kananmuna
  • 2 tl valkoviinietikkaa
  • 2 tl Dijon-sinappia
  • ¼ tl suolaa
  • 2,5 dl mietoa oliiviöljyä tai rypsiöljyä

Instructions
 

  • Lisää kaikki raaka-aineet aineslistan järjestyksessä kapeaan ja korkeaan astiaan. Käytä mieluusti sauvasekoittimen mukana tullutta astiaa.
  • Paina sauvasekoitin pohjaan ehjän keltuaisen päälle, surauta käyntiin ja pidä pohjassa ainakin 15 sekunttia. Kun majoneesi alkaa sakeutua ja emulgoitua, liuta sauvasekoitinta hitaasti, hitaasti ylös ja alas, jotta öljy pääsee hiljalleen sekoittumaan kananmunaan ja mausteisiin.
  • Majoneesi syntyy kuin itsestään, ja kun se on sekoittunut paksuksi ja tasaiseksi, tarkista maku ja muokkaa tarpeen mukaan.
  • Lisää vielä haluamasi Sorrin pilkotut yrtit tai muita makuja.
  • Majoneesi säilyy 3-7 päivää jääkaapissa.

Kokeile maustaa...

Jaa majoneesi halutessasi osiin ja mausta jokainen osa omaksi majoneesiksi. Puhtaassa astiassa valmistettu ja säilytetty majoneesi säilyy jääkaapissa kolmesta päivästä viikkoon.

Mummomajoneesi uusille perunoille

  • 1 dl yllä valmistettua majoneesia
  • 10 viipaletta kurkkua
  • pieni ripaus suolaa
  • 1 rkl tillisilppua
  • 1 rkl ruohosipulisilppua

Leikkaa kurkun pala puoliksi ja poista siemenet (ne vetistävät majoneesia). Leikkaa sitten kurkunpalat mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja sekoita ne pieneksi silputun tillin ja ruohosipulin kanssa majoneesiin. Halutessasi käytä Maku-kurkkuja ja lisää vielä kapriksia. Anna maustua jääkaapissa vähän aikaa.

Paprikamajoneesi ketoilijalle

  • 1 dl yllä valmistettua majoneesia
  • ⅓ punaista paprikaa (n. 50 g)
  • ½ tl paprikajauhetta
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • pieni ripaus steviaa
  • pieni ripaus suolaa

Leikkaa paprika mahdollisimman pieniksi kuutioiksi ja sekoita silppu mausteiden, suola- ja steviaripauksen kanssa majoneesiin. Anna maustua jääkaapissa vähintään muutama tunti. Parhaimmillaan majoneesi on seuraavana päivänä.

Currymajoneesi ketoilijalle

  • 1 dl majoneesiä
  • ½ tl curryjauhetta
  • ½ tl valkosipulijauhetta
  • pieni ripaus steviaa
  • pieni ripaus suolaa

Sekoita mausteet majoneesiin, anna maustua ja nauti sitten dippivihannesten tai grilliruokien tai salaatin kaverina.

Wasabi-, valkosipuli- tai srirachamajo dippivihanneksille ja grilliruoille
Mausta 1 dl majoneesia ½ tl wasabilla, murskatulla valkosipulinkynnellä tai tilkalla srirachaa.

Sekoita mausteet majoneesiin, anna maustua ja nauti sitten dippivihannesten tai grilliruokien tai salaatin kaverina.

Yrttimajoneesi

Valitse lempiyrttisi Sorrin laajasta yrttivalikoimasta, pieni silpuksi ja lisää majoneesiin. Anna maustua hetki. Maistuu kesältä ja sopii dippikasviksille, kalalle ja kanalle.

Takaisin resepteihin »