Skip to main content

Suu salaatille!

Inspiroidu resepteistämme!

Perusohjeet

Nappaa tästä herkulliset perusohjeet, joita on helppo muokata oman maun mukaan!

Näin rakennat ruokaisan ja ravintorikkaan salaatin

Helpoin ja nopein tapa syödä puoli kiloa kasviksia päivässä on syödä yksi ateria ruokaisana salaattina. Voit ajatella salaatipohjaa vihreänä taulunpohjana ja päästää luovuutesi irti maalaamalla sen eri värisillä kasviksilla omaan suuhun sopivaks. Lisää hyvinvointisi kannalta tarvitsemiasi voimaruokia ja öljypohjaista salaatinkastiketta. Mahdollisuutesi hyvän makuisiin ja näyttäviin salaatteihin ovat loputtomat!

Ruokaisan salaatin perusohje

  1. Panosta pohjaan ja aloita valitsemalla pari kourallista Sorrin käyttövalmista salaattisekoitusta: IsoMixi, Mörkö, Lehtikaali, Pinaatti tai Rucola ja lisää halutessasi makua pilkotuilla yrteillä.
  2. Väritä värikkäillä kasviksilla ja rapsakoilla juureksilla.
  3. Piristä tuoreilla marjoilla ja makeilla hedelmillä.
  4. Rikasta ja voimista oman kämmenen kokoisella palalla proteiinia kuten tofua, kanaa, kalaa, lihaa, makkaraa, kananmunaa tai papuja.
  5. Isoon nälkään lisää salaattiin kourallinen pastaa, kvinoaa, kuskusia, ruokakauraa, perunoita tai leipäkuutioita. Muista eilisen tähteet.
  6. Viimeistele ruokalusikallisella salaatinkastiketta.  Hyvässä kastikkeessa on öljyn lisäksi hieman makeutta, hapokkuutta ja kirpeyttä. Voit pyöräyttää pienen tilkan salaatinkastiketta jo salaattipohjaan – tai tarjota kastikkeen kokonaan erikseen.
  7. Ripauta salaattiin rapeita pähkinöitä tai siemeniä. Voit paahtaa niihin lisämakua paistinpannulla ilman rasvaa.

Vinkki 1

  1. Salaatit ottavat kiitollisena vastaan melkein mitä vain. Estä ruokahävikkiä käyttämällä edellisellä aterialla ylijääneitä ruokia.

Vinkki 2

  1. Esivalmistele kasvikset pilkkomalla ja säilytä niitä kylmässä vedessä tai tee suurempi määrä vaikkapa kanafileitä kerralla ja käytä salaattiin useampana päivänä.  Salaatit auttavat säästämään aikaasi sinulle tärkeisiin asioihin.

Tutustu Sorrin reseptivalikoimaan tai etsi reseptiä ainesosien perusteella!

Näin teet salaatinkastikkeen

Yksinkertaisin salaattikastike koostuu hyvästä viinietikasta, ensiluokkaisesta öljystä, suolasta ja pippurista. Variointi tapahtuu mausteilla, yrteillä, marjoilla, hedelmillä ja kasviksilla.

Muista peruskaava 3:1

Keveiden kesäsalaattien ja vihersalaattien kostukkeeksi sopii parhaiten öljy-viinietikkakastike eli vinegretti.
Vinegretti-pohjan muistisääntö on kolme osaa öljyä ja yksi osa viinietikkaa tai sitrusmehua. On tärkeää, että ainekset ovat huoneenlämpöisiä sekoittuakseen tasaisesti. Valmista kastike kulhossa vispilöiden tai mittaa ainekset kannelliseen purkkiin ja ravista hyvin.

Klassiseen salaatinkastikkeeseen tarvitset:

  • 1 rkl viinietikkaa tai sitrusmehua
  • 1 tl sinappia
  • suolaa, mustapippuria
    (ripaus sokeria tai hunajaa)
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • kourallinen pilkottuja tai huhmareella hienonnettuja yrttejä tai raastettua sitrushedelmien kuorta tai inkivääriä

Toimi näin:

Pane kulhoon viinietikka tai sitrusmehu, sinappi, suola ja pippuri. Voit myös lisätä muita mausteita.  Erilaista makua saa vaihtamalla viinietikan johonkin monista valmiista balsamicokastikkeista. Sekoita ainekset tasaiseksi.

Lisää ohuena nauhana öljy koko ajan voimakkaasti vispaten, kunnes kastike on tasaista ja sakeahkoa. Tarkista maku. Lisää halutessasi salaatin päämakuun (kasvis, liha, kala, kana, juusto, muna) sopivia yrttejä tai raasta sitruunan tai limenkuorta tuomaan lisämakua ja raikkautta. Tulisuutta saat chilistä ja raastetusta inkivääristä. Vaihda öljy esimerkiksi seesamiöljyyyn, niin saat kastikkeeseen aasialaisen vivahteen.

Itse tehty vinegretti tulisi säilyttää huoneenlämpöisenä, jotta emulsio säilyy ja aromit pääsevät esille. Se säilyy parista päivästä aina pariin viikkoon, riippuen siitä, oletko käyttänyt tuoreita raaka-aineita vai kuivattuja mausteita.
Muista sekoittaa kastike aina ennen käyttöä.

Vinkki

Pakasta salaatinkastike jääpalarasioihin tai pieniin suljettaviin pusseihin. Ota kastike sulamaan kun aloitat salaatin tekemisen. Sekoita sulanut kastike salaatin joukkoon. Yksi kuutio = yksi annos.

Muista

Nykyään kaupat ovat pullollaan erilaisia etikoita valko- ja punaviinietikan lisäksi. Kokeile omena-, hunaja-omena-, sherry-, siideri-, sitruunagreippi-, vadelma-, mansikka-, seljanmarja-, kirsikka-, laventeli-, passion-,  chili- ja viikunaetikkaa. Lisäksi on erilaisia basamicoviinietikoita. Rohkene kokeilla niitä ennakkoluulottomasti, niin löydät omaan suuhusi ja makumaailmaasi sopivan viinietikan. Tee siitä ja lempimausteistasi oma vinegretti.  Oman bravuuriin ei kyllästy koskaan!

Kaipaatko lisää ideoita? Tästä salaatinkastikeresepteihin.

Näin teet lehtikaalismoothien

Sorrin lehtikaalismoothie on oikea vitamiini- ja ravintopommi. Muista, että smoothien joukkoon käyvät myös salaatinjämät.

Ohje yhdelle:

Aloita lisäämällä nestettä 1-1,5 dl
Kaada osa vedestä tehosekoittimeen. Nesteellä säädetään smoothien paksuus, joten voit lisätä tai vähentää sitä loppuvaiheessa tarpeen mukaan.

Lisää pehmeä sakeuttaja
Sakeuttajalla teet täyteläisemmän ja kermaisan smoothien. Käytä joko

    • banaania
    • avocadoa
    • chian siemeniä ½ rkl
    • cashew pähkinöitä 1 rkl
    • kaurahiutaleita 1 rkl

Lisää kourallinen Sorrin lehtikaalia
Käytä tuoretta tai pakastettua lehtikaalia yksi tai kaksi isoa kourallista kerrallaan/hlö. Kätevintä smoothiessa on käyttää pakastettua lehtikaalia. Sorrin lehtikaali on helppo pakastaa: pakasta Sorrin käyttövalmis lehtikaalipussi sellaisenaan. Tee ihan pieni reikä pussiin ja paina ilmat pois, niin se ei vie turhaa tilaa pakastimessasi.

Lisää kourallinen marjoja ja kasviksia
Käytä hyväksesi ihania kesämarjoja tuoreena tai pakastimestasi: mansikkaa, mustikkaa, vadelmaa, puolukkaa, mustaa- ja punaista viinimarjaa. Lisää yksi hedelmä tai keitettyä porkkanaa tai punajuurta, tomaattia, kurkkua ja selleriä.

Lisää kourallinen tuoreita yrttejä
Sitruunamelissa, minttu, suklaaminttu ja basilika antavat parasta aromia.

Herätä tai yllätä
Takuuvarma herättäjä on sentin pala inkivääriä tai hyppysellinen chiliä, makeutta saat hunajalla tai siirapilla, voimaa saat erilaisilla proteiinijauheilla ja yllätystä kaakaolla tai lakritsijauheella.

Vinkki

Smoothiessa voit käyttää kaikkia aineksia tuoreena tai pakastettuna. Käyttäessäsi tuoreita aineksia, vähennä hieman nesteen määrää ja lisää jäitä. Käyttäessäsi pakastettuja aineksia, smoothiesta tulee jo valmiiksi kylmä etkä tarvitse jääkuutioita smoothien viilentämiseen. 

 

Tutustu Sorrin lehtikaaliresepteihin täältä!

Näin teet taivaalliset levitteet

Näin teet Sorrin taivaallisen lehtikaalipeston

Surauta sekaisin:

  • 1 pss Sorrin lehtikaalia (120 g)
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • 1 dl auringonkukansiemeniä
  • 2 dl  rypsiöljyä
  • suolaa ja mustapippuria

Pesto sopii leivän päälle, spaghettikastikkeeksi tai kasvisten dippailuun.

Näin teet Sorrin taivaallisen punajuurihummuksen

Näitä tarvitset:

  • 3-4 paahdettua tai kypsää punajuurta
  • 1 sipuli, kuorittu ja karkeaksi paloiteltu
  • 4 valkosipulinkynttä, kuorittu
  • 1 dl kuorettomia, paahdettuja maapähkinöitä (tai muita pähkinöitä)
  • 5 ruokalusikallista sitruunamehua
  • 2 ruokalusikallista tahinia
  • ½ tl jeeraa
  • hyppysellinen suolaa

Toimi näin:

Säädä uuni 180 °C ja laita punajuuret vuokaan ja peitä foliolla. Paahda n. 40 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. Kuori punajuuret. Käytä kumihansikkaita käsien suojana. Vaihtoehtoisesti keitä punajuuret kypsiksi, jäähdytä, kuori ja laita uuninpellille yhtäaikaa sipulien kanssa.
Lisää sitten karkeaksi paloiteltu sipuli ja valkosipulit uuninpellin toiseen reunaan, leivinpaperin päälle paahtumaan. Jatka kypsentämistä 10 minuuttia.
Lisää kuoritut maapähkinät pellille ja anna kaikkien paahtua vielä 10 minuuttia.
Ota kaikki pois uunista ja laita jäähtymään hetkeksi.

Lisää kaikki blenderiin ja sekoita, tarkista maku ja lisää jeeraa tai muita haluamiasi mausteita tai jätä mausteet pois ja nauti vain punajuuren ja pähkinän liitosta!

Vinkki

Kokeile vaihtaa punajuuri muihin juureksiin kuten porkkanaan ja mausta inkiväärillä tai chilillä. 

Näin teet Sorrin taivaallisen pinaattilevitteen

Näitä tarvitset:

  • 150 g Sorrin pinaattia
  • 100 g fetajuustoa tai vegaanista Violife fetajuustoa
  • 1-2 valkosipulinkynttä
  • loraus öljyä

Toimi näin:

Ryöppää pinaatinlehdet nopeasti vesitilkassa ja valuta ne. Ryöppäys pehmentää pinaattia, jolloin se sekoittuu paremmin fetaan.
Laita kaikki ainekset tehosekoittimeen ja hurauta tasaiseksi tahnaksi.
Laita hieman öljyä leipien päälle ja paahda uunissa.
Sivele taivaallisen hyvää pinaattilevitettä paahdettujen leipien päälle. Levite sopii mainiosti myös pastan kastikkeeksi ja kasvisten dippailuun.