Skip to main content

Via Carotan salaatinkastike ja maailman paras salaatti

Nyt on huipputrendikästä syödä vihersalaattia. Salaatin juju on salaatinkastikkeessa, tässä tapauksessa vinegretissä. Toimittaja Joanna Moorhouse sai vihersalaattiherätyksen Manhattanilla ruokaillessaan miehensä kanssa Via Carota -nimisessä ravintolassa.

Mies piti vaimoaan hulluna tämän maksaessa huikeat 16 dollaria vihersalaatista. Nauttiessaan kallista salaattia vaimo tajusi vihersalaatin vetovoiman.

Salaisuus piilee salaatin asettelussa lautaselle ja salaatinlehdille valutetussa vinegretissä. Salaatti kasataan korkeaksi keoksi ja salaatinlehdet asetellaan ilmavaksi tyynyksi, ja väleihin lusikoidaan upeaa vinegrettiä. Näin vinegretti maistuu jokaisessa suupalassa.

Matkan jälkeen Joanna Moorhouse kirjoitti ravintolaan sähköpostia saamatta vastausta. Vuotta myöhemmin hän näki New York Timesin sivuilla kokki-ruokakirjailija Samin Nosratin ihastuneen samaan reseptiin ja saaneen sen ravintolasta ja julkaissut sen. Joanna Moorhouselle selvisi, että vinegretin salainen juju oli lämmin vesi ja pari erilaista sinappia.

Sinulle vihreän salaatin vetovoima on tietysti tuttua ja tiedät, että maailman paras salaatti syntyy Sorrin salaateista, joten keskitytään vinegrettiin ja Glorian Ruoka- ja Viinilehdessä 6/19 julkaistuun maailman parhaaseen salaatinkastikkeeseen.

Kokeile ja kerro, pitääkö väittämä paikkansa?

Via Carotan vinegretti

Onko tässä maailman paras salaatinkastike? Kokeile ja päätä itse!

Ingredients
 

  • 1 iso salottisipuli
  • 2 rkl sherry- tai valkoviinietikkaa
  • 1 rkl lämmintä vettä
  • 2 dl laadukasta oliiviöljyä
  • 1 ½ tl dijoninsinappia
  • 1 ½ tl täysjyväsinappia
  • 1 ½ tl juoksevaa hunajaa käytä halutessasi, saat lisää makeutta
  • 2 timjaminoksaa
  • 1 iso valkosipulinkynsi
  • ½ tl suolaa

Instructions
 

  • Kuori ja hienonna salottisipuli. Laita se tiheään siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Valuta sipuli.
  • Laita sipuli, etikka ja lämmin vesi kulhoon. Anna seoksen seistä 2 minuuttia. Vatkaa öljy ja sinapit (sekä hunaja) joukkoon. Riivi timajaminoksista lehdet, kuori ja raasta valkosipuli hienoksi, ja sekoita ne kastikkeeseen. Lisää suola. Maista ja lisää suolaa ja etikkaa makusi mukaan.

Fiksu pääsee vähemmällä...

Voit käyttää mitä tahansa Sorrin salaateista, mutta helpointa on käyttää Sorrin pestyjä salaattisekoituksia, IsoMixiä tai Mörköä. Rucolan rakastajat lisäävät tietysti Sorrin pestyä Rucolaa kaikkien salaattiensa päälle.

Takaisin resepteihin »