Skip to main content
Salaattipostia

Aamutunnelmia tehtaan sydämestä

Sorrin salaattitehdas

Aamun sarastaessa

Kaartelen Paimalantietä kohti Sorrin pihaa. Aamupyöräily on iltavirkun pelastus. Olen lähes sikeimmässä unessa vasta, kun tuulikellon ääni puhelimessani alkaa huomautella heräämisestä 4:30. Olen todella hidas heräämään ja vuorovaikutustaitoinen vasta neljän viiden tunnin kuluttua heräämisestä. Pyöräily aamuisin auttaa käynnistymään nopeammin. Rakastan noita hiljaisia katuja ja aamun upeaa valoa, joka muuttuu lähes päivittäin kauden edetessä. Polkiessani huomaan myös luonnon hitaan muutoksen aistiessani kasvun edistymistä. Huomaan, kuinka lehdet valtaavat autiot oksat, kuulen, kuinka lintujen laulu vaihtuu poikasten kerjäämisääniin ja haistan kukkien puhkeamisen. Lopulta maailma muuttuu vähenevän valon myötä kirkuvan värikkääksi päätyen vastaanottamaan talvea ruskean harmaassa asussaan. Toki kauteen mahtuu myös päiviä, jolloin poljen vastatuuleen räntäsateessa tai ukkospuuskissa. Ne päivät tuovat tarvittavaa kontrastia, sillä osaan niiden avulla nauttia lempeistä työmatkoistani entistä enemmän.

Auringon nousu Paimalantiellä

Hengitä syvään

Kahvin nautittuani pesen käteni huolellisesti, ja aamuäreyteni huuhtoutuu pesuveden mukana viemäriin. Viimeistelen uniformuni hiukset peittävällä myssyllä, käteni kumihanskoilla ja suun peitän maskilla. Hengitän syvään ja ojennan ryhtiäni kuin muistuttaakseni itseäni, että nyt olen töissä. Hengitän ulos ja hymyilen. Työ alkaa!

Alkuvalmistelut

Astun hämärään puhtaan tuoksuiseen saliin ja laitan valot päälle. Käyn avaamassa päävesihanan ja tarkistan vedenjäähdyttimen lämpötilän. Tuo laite hämmentää sisuksissaan lähes jääkylmää vettä, jolla pesurimme pesee Sorrin salaattia entistä rapeammaksi. Tarkistan hallin lämpötilan, täällä on aina mukavan viileää. Kovimmilla helteilläkin asteet pysyttelevät alle viidessätoista, ja tämä minulle mukava työskentelylämpötila on varmasti lisännyt työvuosiani Sorrilla. Asteita on tänään 11, tuntuu hieman viileältä, mutta unohdan sen pian aloitettuani työt.

Salaattien pesu

Kylmiöiden tarkistus

Käyn katsomassa, miltä kylmiöissä näyttää. Kaikki tilaukset ovat lähteneet lähtevien kylmiöstä, ja toiseen kylmiöön puutarhan pojat ovat tuoneet uudet salaattilavat, jotka he ovat peitelleet täydellisesti. Salaattikerät menettävät vähemmän kosteutta, kun ne lepäävät pressun alla kuin peiteltyinä.

Linjaston kokoonpano

Tehtaassamme on useita laitteita, joita tarvitsemme salaatin tehokkaaseen leikkaamiseen, pesuun, linkoamiseen ja punnitsemiseen. Kokoan heti aamusta leikkurin, jonka osat olemme jättäneet pesun jälkeen kuivumaan edellispäivänä, nyt laitan nämä osat paikoilleen. Suljen pesurin tulpat, käynnistän vesihanan ja jätän pesurin täyttymään. Siirrän salaatinkuljettimen omalle paikalleen siivouksen jäljiltä. Siirrän pakkauskoneen vaa’an alle ja kohdistan kuljettimen, jota myötä pussit kulkevat keräysaltaaseen. Seuraavaksi desinfioin kaikki pinnat, joihin salaatti tulee olemaan kosketuksissa.

Salaattia hihnallaLate laatikkokone

Meillä on täällä tehtaalla laatikkokone, joka taitaa olla Vesan suosikkilaite. Kone taittelee puolestamme pahvilaatikoita omaan tahtiinsa. Käyn vuoroin mittaamassa omavalvontaan tarkkailtavia lämpötiloja ja vuoroin kasaan kuormalavalle koneen taittelemia pahvilaatikoita. Puutarhalta lähtee lähes päivittän satoja laatikoita puutarhan antimia maailmalle, joten olen todella iloinen tuosta monimutkaisen näköisestä mutta melko simppelistä laitteesta, joka helpottaa työtämme. Kone on suunniteltu ja rakennettu taittelemaan juuri Sorrin laatikoita, siksi se taitaa olla ainutlaatuinen yksilö maailmassa.

Late laatikkokone

Vauhti päälle

Vesa tuo tilauslistamme. Saamme osan tilauksista päivää ennen, ja osa asiakkaista ilmoittaa tarpeensa työpäivämme aikana. Vaihdamme Vesan kanssa tärkeimmät kuulumiset ja suunnittelemme päivän työjärjestyksen sen mukaan, mikä on kiireellisintä. Kun olen viimeistellyt omavalvonnan, laatikoita alkaa olla tarpeeksi aloitukseen ja pesuri alkaa olla täynnä vettä, käyn hakemassa kylmiöstä tarvittavan määrän salaattia leikkuupisteelle. Tarkastan salaatin kunnon ja laadun. Jos kaikki on kunnossa, aloitamme leikkaamisen ja pakkaamisen ihanan kollegani Maaritin kanssa.

Hulvatonta hulinaa

Työ onkin tehtaalla välillä hulvatonta! Jokainen päivä on melkeinpä poikkeuksetta erilainen, eikä koskaan voi ennustaa, mitä tulee vastaan. Täällä tarvitaankin erityisesti joustamista, ja parhaimmat päivät muotoutuvat onnellisiksi tai tragikoomisiksi muistoiksi huumorin ja hyvän asenteen avulla. Puhummekin joskus työn tanssiaskeleista, sillä villi työ on mahdollista kesyttää kärsivällyydellä opituilla askelkuvioilla. Kun homman osaa, vauhti ei tunnu vaaralliselta vaan taidokkaalta tanssilta. Päivästä riippuen tanssimme dramaattista tangoa tai ripeää steppiä. Itse olen parhaimmillani improvisoivassa nykytanssissa, jonka askeleita on lähes mahdotonta opettaa ulkopuolisille.

Salaattia menossa monipäävaakaan

Teemme salaattia sinulle

Aamun rauha on vaihtumassa päivän hulinaan. Ennen aloitusta asetan päivän tavoitteeksi onnistumisen, tuli vastaan mitä tahansa. Työpäivän päättyessä olemme ratkoneet ongelmat, oppineet mahdollisista epäonnistumisista ja valmistaneet kaikki tuotteet aikataulussa laadusta tinkimättä. Ja itselle armollisena lisään, että jos kohtaamme haasteita, voimme onnistua korjaamaan tilanteen tavalla tai toisella. Niin meillä toimitaan. Nina on joskus sanonut minulle, että ”Meillä on täällä ihmisiä töissä!” Se on totta, ja koitankin muistaa tämän joka päivä.

Terveiset salaattitehtaan sydämestä,

Ellu

Ps. Käy katsomassa tehtaan toimintaa tästä

Takaisin salaattiposteihin »