Skip to main content

Wokkia, sushia, currya, kormaa vai kimchiä?

Aasialaisvaikutteista ruokaa on helppoa tehdä kotimaisista satokauden kasviksista, eikä sitä varten tarvitse edes poiketa erikoiskauppoihin. Aasialaiselle ruoalle ei ole yhtä yksinkertaista määritelmää, sillä siihen keittiöön lukeutuvat niin kiinalaiset wokit ja japanilaiset sushit, kuin thaimaalaiset curryt ja intialaiset mausteiset kormat tai korealainen kimchi.

Aasialainen ruokakulttuuri voidaan jakaa alueiden mukaan:

  • Itä-Aasia: esim. Japani, Kiina ja Korea
  • Pohjois-Aasia: useimmiten venäläinen ruokakulttuuri
  • Etelä-Aasia: esim. Intia
  • Kaakkois-Aasia: esim. Thaimaa, Vietnam ja Indonesia
  • Länsi-Aasia: useimmiten Lähi-idän ruokakulttuuri, esim. Libanon ja Georgia
  • Keski-Aasia: esim. Kazakstan
Kaaleja leikkuulaudalla

Kastikkeet ovat puoliruokaa

Aasialaistyylisillä kastikkeilla ja annoksilla on selkeä linja: kirpeys, happamuus, makeus, suolaisuus sekä tulisuus halutaan rakentaa tasapainoiseksi kokonaisuudeksi. Tämän tyylisiä reseptejä kokkaillessa on tärkeää maistella ruokaa jatkuvasti, ja lisätä mausteita vähitellen tarpeen mukaan.

Minkälainen on aasialainen salaatti?

Aasialainen salaatti on perinteisesti rapea raastesalaatti, jossa on esimerkiksi kaalia, porkkanaa, paprikaa, kurkkua, kevätsipulia, runsaasti yrttejä ja muita mausteita. Hyvä aasialaistyylinen salaatti rakentuu laadukkaan kotimaisen salaattipohjan, Sorrin IsoMixin päälle. Eriväriset kukkakaalit ja kesäkurpitsat tuovat vaihtelua väreihin ja suutuntumaan. Aasialaista vivahdetta saat itsetehdyillä kastikkeilla, joita esitellään tämän blogin lopussa.

Kotimaiset kasvikset pohjana hyvälle ruoalle

Aasialaisissa resepteissä voi olla tuntemattomia tai erikoiskaupoista saatavia aineksia, mutta hyvän makuista ruokaa voi tehdä myös tavanomaisista raaka-aineista.

Aasialaisille keittiölle riisi, nuudeli ja kasvikset ovat tyypillinen pohja annoksille. Riisin voi korvata esimerkiksi kotimaisilla ohrahelmillä. Kotimaisesta perunastakin tehdään nykyään nuudelia ja riisin tavoin käytettävää hippua!

Tuoreet kasvikset ovat olennainen osa tätä laajaa ruokakulttuuria. Nouda Turun maantieteellisessä keskipisteessä kasvaneet kaalit, porkkanat, retiisit, sipulit, yrtit ja muut herkulliset vihannekset Sorrin torikojulta.

Suomessa valmistettua Jalotofua ja kotimaisia kaloja voi hyödyntää aasialaisissa annoksissa lisukkeena.

Broccoliini ja fiorino

Aasialaista makua saat esimerkiksi näistä:

  • soijakastike
  • kalakastike
  • seesaminsiemenet / seesamiöljy
  • chili Sorrin torikojulta
  • inkivääri
  • currytahna tai -jauhe
  • valkosipuli Sorrin torikojulta
  • lime, sitruuna
  • garam masala
  • kevät- ja kesäsipuli Sorrin torikojulta
  • viinietikka
  • maapähkinävoi
  • yrtit kuten kiinansipuli, korianteri, minttu ja thaibasilika Sorrin torikojulta
Pensaspapuja

Valikoituja reseptejä

Nämä reseptit koostuvat pääosin kotimaisista kasviksista ja ne viimeistellään haluamallasi aasialaistyylisellä kastikkeella. Reseptit kastikkeisiin löydät tekstin lopusta.

Kesärullat

Kokoa kesärullat käärimällä värikkäät kasvikset trendikkäästi salaatinlehden tai riisipaperin sisään. Tarkoituksenmukaisia salaatteja ovat Sorrin pehmeälehtinen Lollo Rosso-salaatti tai venemäinen Picnic-salaatti.

Leikkaa ohuiksi tikuiksi porkkanaa, punakaalia, kukkakaalia, kurkkua, paprikaa, retiisiä, hunajanaurista, kyssäkaalia tai mitä tahansa vihannesta. Rouskuvat ja värikkäät kasvikset toimivat salaatinlehtikaalin ja pinaatin lisäksi tässä parhaiten.

Lisää täytteeksi paistettua tofua tai jättirapuja, sekä runsaasti tuoreita yrttejä, kuten minttua, thaibasilikaakorianteria tai kiinansipulia.

Dippaa raikkaita kesärullia esimerkiksi vietnamilaiseen maapähkinävoikastikkeeseen tai maustettuun soijakastikkeeseen. Ohjeet löydät alempaa.

Kulhon täydeltä tuoreita kasviksia

Buddha bowl, sushi bowl, poke bowl… Tällä herkulla on monta nimeä, mutta tärkeintä on että värikäs annos kasviksia ja proteiinia tarjoillaan kulhosta. Poke tarkoittaa raakaa kuutioitua kalaa, ja buddha bowl taas pyrkii kasviperäisten terveellisten ruoka-aineiden tasapainoon.

Valitse kulhoosi oman mielen mukaisia sesongin kasviksia ja Sorrin salaattia, kotimaisia ohrahelmiä, proteiinin lähde ja pähkinöitä. Viimeistele annos haluamallasi aasialaistyylisellä kastikkeella.

Pilkotut kasvikset vadissa

Kuusi aasialaista kastiketta - kokeile!

Thaimaalainen kastike

  • puolikkaan limen mehu
  • 1 rkl tamarinditahnaa (tai jotain etikkaa)
  • 1 rkl fariinisokeria
  • 2 rkl kalakastiketta
  • valkosipulin kynsi
  • 0,5 dl öljyä

Vietnamilainen kastike

  • maapähkinävoita
  • hoisin-kastiketta (tai soijakastiketta ja sokeria/makeutusta)
  • valkosipulia ja inkivääriä
  • limemehua

Intialainen kastike

  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 tl curryjauhetta
  • 1 rkl dijon-sinappia
  • 1 rkl hunajaa
  • 1 tl tuoretta inkivääriä
  • valkosipulin kynsi
  • 2 rkl öljyä
  • (lisäksi jogurttia, jos haluaa juoksevamman kastikkeen salaatille)

Japanilainen kastike

  • 1 rkl misotahnaa
  • 1 tl tuoretta inkivääriä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 1 rkl seesamiöljyä
  • 1 rkl hunajaa
  • valkosipulin kynsi
  • 0,5 dl öljyä

Kiinalainen kastike

  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • valkosipulin kynsi
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 tl tuoretta inkivääriä
  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl avokadoöljyä (tai muuta neutraalia öljyä)
  • chiliä

Korealainen kastike

  • valkosipulin kynsi
  • 2 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 0,5 dl korealaista chilimaustetahnaa (gochujang)
  • 2 rkl hunajaa
  • vettä halutun juoksevuuden mukaan
Chili, lime, valkosipuli, inkivääri ja yrttejä

Toivottavasti sait tekstistä ja resepteistä inspiraatiota kokeilla uusia makuja salaateissasi! Sorrin IsoMixi on kätevä ja yksinkertainen pohja mille tahansa täytteille. Oletko jo kokeillut wokata salaatteja? Sorrin erilaiset sidesalaatit sopivat hyvin wokkiin, samoin paksoi ja lehtikaali.

Suosi kotimaista sesonkiruokaa

Sorrin torikojun kasvikset ovat sesongin mukaan kasvatettua lähiruokaa. Herkulliset ja laadukkaat raaka-aineet ovat maistuvan ruoan tae ja sopivat hyvin aasialaiseen kesäruokaan. Välillä on kiva saada vaihtelua tuttuihin aterioihin ja suomalaiseen makumaailmaan, vai mitä?

Takaisin salaattiposteihin »