Skip to main content

– Ryhdyin kasvissyöjäksi jo lapsena

ROOTS KITCHEN JA KUORI -RAVINTOLOIDEN MARJAANA POHJOLA

nauttii yrittäjyydestä, kasvisruoasta ja musiikin tekemisestä

Ruoantaitajat -sarjassamme yhteistyökumppanimme kertovat hieman enemmän itsestään ja jakavat parhaat ruokavinkkinsä sinulle. Tällä kertaa vuorossa on Marjaana Pohjola, Roots Kitchenin ja Kuori-ravintoloiden keittiömestari, perustaja ja yrittäjä. 

Marjaana Pohjola

Haaveilin yrittäjyydestä jo lapsena leikkiessäni kauppaleikkejä. Naapurissa asuvan ystäväni kanssa teimme välillä tupsuja ja välillä luonnonkukkakimppuja myyden niitä lähiseudun asiakkaille. 

Kahdeksanvuotiaana tein ravintolasuunnitelmia, yksitoistavuotiaana ryhdyin kasvissyöjäksi ja parikymppisenä aloin haaveilla oman kasvisravintolan perustaminen ja lähdin opiskelemaan alaa.

Yrittäjyys tuli verenperintönä, sillä jo isoisäni ja isäni olivat yrittäjiä. Isäni on hyvä tuki, joka neuvoo kysyttäessä ja ideoi kanssani, mutta mieluiten pidän hänet isänä ja juttelemme muista asioista. 

Ryhtyessäni kasvissyöjäksi innostuin ruoanlaitosta, sillä äitini laittoi minut kokkaamaan itse omat ruokani muun perheen syödessä muuta.

Lapsuuden ruokamuistoja on paljon. Tärkeintä oli kello viiden yhteinen ruokahetki viisihenkisen perheen kera. Nykyäänkin syön yhdessä puolisoni kanssa ja keskustelemme kiireettömästi päivän tapahtumista. 

Pahin pettymykseni oli, kun minulle Turun ammatti-instituutin kokkikoulussa väitettiin, ettei kokki voi olla kasvissyöjä. Pidin pääni ja onnekseni opettajani Jorma Haranen ei vähätellyt minua. 

Keittiömestariksi valmistuin Haaga-Helian ammattikorkeakoulusta ja oppilasvaihdossa olin Lyonissa, Ranskassa. Opetus oli erilaista kuin Suomessa, sillä se tapahtui lähes kokonaan koulun keittiössä ruokaa tehden. Opiskelimme pienryhmissä aina viikon tai kaksi yhtä raaka-ainetta ja Chef antoi jatkuvasti palautetta. Huomasin osaavani jotakin. 

Opin paljon kokkaamisesta kierrellessäni ympäri maailmaa ja työskennellässäni toisten keittiöissä aina Australiassa asti. Oli mielenkiintoista perehtyä erilaisiin johtamistyyleihin. Kuvittelin tekeväni kaikki virheet toisten keittiöissä ennen yrittäjäksi ryhtymistä.

Yrittäjätaipaleeni alussa pahin mokani perustui harhaluuloon, että vain minä itse osaan, enkä luottanut työntekijöihini. Pingotin liikaa. Nykyään luotan työntekijöihini ja uskon sen motivoivan heitä. 

Keittiössä pahin mokani sattui, kun omenapiirakkaa tehdessäni laitoin kanelin sijaan cayennea. Yleensä keittiömokat eivät ole pahoja, sillä ruoasta voi mokan sattuessa tehdä jotain muuta.

Rootsin keittiössä parasta on rohkeus sekä levanttilaisten mausteiden ja yrttien käyttö, joilla saamme kasvisten parhaat puolet esiin. Juurekset ovat kypsiä ja napakoita, paahdetut ruoat meheviä. Ruoan tasapaino ja rakenne ovat minulle tärkeitä. 

Ruoasta tulee aina löytyä happamuus, pieni makeus, suola ja tietysti rapsakka rakenne.  Ruoka ei saa olla yksitotista. Makeuden vastakohta ei ole suolainen vaan happo. 

Intoilen juuri nyt pienestä maatilastani, joka minulla on ollut vuoden päivät. Kasvatan siellä kaikenlaisia kasviksia siemenistä. Koen satokauden riemua, sillä meille tulee nyt paljon perunaa, kesäkurpitsaa ja tomaattia. Meillä on pari kissaa ja talon mukana tuli lampaita. Ehkä hankin kanojakin.

Kotikeittiössäni minä teen ruoat ja puolisoni tiskaa. Arkiruoat teen nopeasti kauden ja fiiliksen mukaan. Uusi peruna on ihan parasta voin ja suolan kera ja se riittää arkiateriaksi. Kesäkurpitsasta syntyy helposti raakalasagne, väliin bechamel-kastiketta pähkinöistä ja tomaattikastike omista tomaateista. 

Kaapissani on aina oliiviöljyä ja oluthiivahiutaleita. Käytän oluthiivahiutaleita  paljon ruoanlaitossa. Ne ovat terveellisiä ja antavat  syvyttä ja vähän juustoista makua vegaanisiin ruokiin. Maustan niillä popcornitkin. Kahvipapuni jauhan itse. 

Pikaruokabravuurini on pesto Sorrin lehtikaalista.

Inspiroidun taiteista. Talon ylläpidosta ja puutarhatöistä huolimatta voin toteuttaa itseäni maalaamalla ja musiikilla.

Irtioton ravintola-arjesta otin viime vuonna, kun lähdin seuraamaan intohimoani ja menin lukuvuodeksi musiikkiopistoon opiskelemaan musiikin teoriaa, soittamista, laulamista ja bändisoittoa. Harmikseni lähiopiskelu loppui koronaan. 

Korona pakotti meidät keksimään vaihtoehtoja ravintolamyynnille kuten take-away ja falafelien myynnin kauppoihin.

Koen olevani edelläkävijä kasvisruoan parissa. Rootsin viettäessä kuusivuotispäiviä haluan kiittää asiakkaitamme, jotka ovat tehneet lapsuudenhaaveestani totta.

Ruokafilosofiani perustuu aisteihin. Hyvää ruokaa ei ole vaikea tehdä, sitä pitää vaan maistaa ja käyttää aisteja. Reseptiä ei tarvitse seurata orjallisesti, maistamalla siitä selviää.

Haaveissani on oman musiikin julkaiseminen. Haihatukset menevät yleensä parissa päivässä ohi, haaveet teen todeksi. 

Marjaana Pohjola Sorrin pelloilla
Kikherne-caesar salaatti

Lehtikaalipesto Marjaanan tapaan

Marjaana Pohjola
Terveellisempi vaihtoehto pestolle on lehtikaalipesto, joka sopii joka paikkaan.
Sorrin käyttövalmis lehtikaali

Ingredients
 

  • 3 dl Sorrin käyttövalmista lehtikaalia
  • 1 valkosipulin kynsi
  • suolaa
  • 1,2 dl oliiviöljyä
  • 1 rkl oluthiivahiutaleita
  • ¼ kurkkua
  • 1 cm pala kuorittua inkivääriä
  • puolikkaan limen mehu

Instructions
 

  • Laita kaikki ainekset blenderiin ja surauta pestoksi.

Notes

Voit tehdä peston eri värisistä Sorrin lehtikaaleista. Lehtikaali on voimaruokaa, joka sisältää paljon C-vitamiinia ja rautaa.