Skip to main content
Salaattipostia

Tule mukaan ruokahävikin vastaiseen taisteluun

By 20.4.202119 toukokuun, 2021Ei kommentteja
Sorrin_toritiski_täynnä_kasviksia

Auta meitä pelastamaan maailma salaatti tai kaksi kerrallaan!

Sorrin Puutarha ei halua heittää hyvää ruokaa roskiin. Auta meitä hävikin vastaisessa taistelussa ja liity mukaan ResQ klubiin. Pienilläkin teoilla on merkitystä.

Mikä ihmeen ResQ?

ResQ Club on yhteisö, jonka puhelimeesi ladattavan ResQ-sovelluksen avulla voit ostaa ylijäämäruokaa edullisesti ja vähentää samalla ruokahävikkiä. Samalla säästät arvokasta aikaasi sekä ruoanlaittoon kuluvia hiilidioksidipäästöjä.

ResQ-sovelluksesesta löydät erilaisten ruokapaikkojen ja kahviloiden viimeisiä lounasannoksia, välipaloja tai yön yli nukkuneita pullia useimmiten puoleen hintaan.

Sorrin torikaupassa ResQ -myynnissä voi olla päivän tiskissä olleita salaatteja tai erilaisista epäkuranteista vihanneksista koottuja vihanneskasseja. Tuotteet ovat edelleen kunnossa ja syötäviä, mutta eivät vastaa Sorrin Puutarhan ykköslaatua ja siksi niitä ei kelpuuteta myyntiin.

ResQ-sovelluksessa voit valita suosikkipaikkasi lisäämällä tähden kohteeseen. Valitessasi Sorrin Puutarhan suosikkipaikaksesi, saat puhelimeesi ilmoituksen aina kun Sorrille tulee uusi tarjous, esimerkiksi kaksi muhkeaa salaattia parilla eurolla tai vihanneskassi vitosella.

Osto tapahtuu kätevästi sovelluksen avulla. Maksat sen puhelimestasi ja sitten käyt noutamassa ostokset torilta annetun aikarajan puitteissa. Aikaikkuna näkyy ostaessasi tuotteita.

Sorri Puutarhan tarjoukset tulevat toripäivän aikana ja nouto tapahtuu usein viimeistään kello 14:30. Aikaikkuna joustaa myöhemmäksi, kun kesällä olemme pidempään ja useammin auki.

Salaattia_torilla

Mitä on ruokahävikki?

Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin ollut syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi. Koko maailmassa noin 30 % kaikesta tuotetusta ruoasta päätyy hävikkiin. Suomessa kaikesta syömäkelpoisesta ruoasta haaskataan koko elintarvikeketjussa peräti 10–15 prosenttia.

Eniten ruokaa menee hukkaan kotitalouksissa, noin puolet enemmän kuin esimerkiksi kaupoissa. Ruoan tuottaminen, kuljettaminen ja valmistaminen aiheuttavat huomattavasti päästöjä. Jos ruoka päätyy roskiin, ovat päästöt syntyneet turhaan.

Tiesitkö, että Suomessa tuhlataan vuosittain 400 miljoonaa kiloa syömäkelpoista ruokaa?

Suomessa kotitaloudet heittävät ruokaa vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa, joka vastaa noin 7800 rekka-autollista ruokaa.  Henkeä kohti tuotamme kotitalouksissa noin 23 kiloa ruokahävikkiä vuodessa, mutta määrät vaihtelevat paljon eri kotitalouksien välillä. Luonnonvarakeskuksen tutkimusten perusteella pelkästään kotona syntyvä hävikki verottaa jokaisen suomalaisen lompakkoa noin 125 €:lla vuodessa. Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE

 

ResQ_salaattia

Sorrin torituotteet ovat kaikki vegaanista lähiruokaa

Vaikka tuotteet ovat hävikkiä, voit luottaa niiden kotimaisuuteen ja puhtauteen. Tuskin haittaa, jos porkkanasta puuttuu pää tai se on päivän mittaan hieman nahistunut tai kolhiintunut,  kunhan tuote muuten on syömäkelpoista.

Salaattien lisäksi Sorrilla tulee myyntiin erilaisia kasviskasseja, joista voit suoraan tehdä erilaisia pataruokia, keittoja, paahtaa grillissä tai uunissa tai napsia raakana.

Kysy rohkeasti tiskiltä vinkkejä niiden käyttöön: vähän kolhiintuneista vihanneksista saat vaikka mitä ja salaatit käyvät smuutiin.

ResQ:n käytöllä voi siis olla paljonkin merkitystä. Toivottavasti löydät sen avulla runsaasti herkullista pelastettavaa. Muista laittaa Sorrin Puutarha suosikiksi, näin saat tarjoukset puhelimeesi, jos kävelet torin lähellä.

Sano kyllä

Meistä on upeaa jos tulet mukaan rakentamaan vastuullisempaa tulevaisuutta yhdessä kaikkien muiden pelastajien kanssa ja sanot kyllä ruokahävikittömälle maailmalle!

Lopetetaanko ruoan tuhlaaminen? Tiesitkö, että 30% maailmassa tuotetusta ruoasta päätyy hävikiksi?

  • Vuosittain ruokaa heitetään roskiin 500 miljoonaa euron edestä.
  • Suomalaiset kotitaloudet heittävät syömäkelpoista ruokaa roskiin 120-160 miljoonan euron edestä vuodessa.
  • Jokainen suomalainen heittää kotona roskiin vuosittain 23 kg.
  • Nelihenkinen perhe siis lähemmäs 100 kg / vuosi.
  • Reilu viidennes kulutuksemme aiheuttamista ilmastopäästöistä syntyy ruoan tuotannosta.

Lähde: Luonnonvarakeskus, LUKE

Takaisin salaattiposteihin »