Skip to main content
SalaattipostiaSuu Salaatille -blogi

Näin saat Sorrin yrteistä pitkään iloa – istutus ja hoitovinkit

Yrtit meren rannalla

Olisiko aika istuttaa yrtit kodin tai mökin pihalle, ikkunalaudalle tai parvekkeelle?

Kokosimme parhaat vinkit yrttien istuttamiseen ja hengissä pitämiseen, satoa tuottavina vehreinä ja hyväntuoksuisina kasveina. Sorrin torikojulla on kesän mittaan myytävänä yli kymmentä eri lajin yrttiä, joista jokainen löytää varmasti mieluisansa. Muhkeat yrtit kannattaa istuttaa pian uusiin isompiin ruukkuihin, jolloin ne tuottavat satoa jopa kuukausia.

Yrtit laatikossa

Samanlaisista oloista nauttivat yrtit samaan ruukkuun

Yrttien hoito on helpompaa, kun istutat samanlaisista olosuhteista tykkäävät yrtit yhteiseen paikkaan. Yhtä janoiset yrtit on siis hyvä asettaa samaan isoon ruukkuun tai istutusaltaaseen, jotta kastelu on kätevää. Samoin monivuotiset yrtit istutetaan omaan kasvualustaan ja yksivuotiset toiseen. Suuri istutusallas tai ruukku tarjoaa runsaasti tilaa ympäröivälle mullalle, joka puolestaan tarjoaa ravinteita ja säilyttää kosteutta. Yrtit kannattaa istuttaa astiaan, jonka pohjassa on reikä. Näin ylimääräinen sadevesi tai liiallinen kasteluvesi pääsee valumaan pois, eikä kasvien juuret huku.

Mitkä yrtit samaan ruukkuun?

1. Basilika

  • Kannattaa laittaa omaan ruukkuun.
  • Haluaa tuulensuojaisen ja lämpimän aurinkoisen paikan, sillä ei kestä kylmyyttä.
  • Vaatii huomiota, eli aktiivista latvomista (teksti- ja video-ohje alla) ja kastelua.

2. Timjami, sitruunatimjami, oregano ja rosmariini

  • Niukempi kastelu riittää.
  • Viihtyvät lämpimässä ja aurinkoisessa paikassa.

3. Minttu, persilja, ruohosipuli, korianteri ja sitruunamelissa

  • Tykkäävät kosteammasta kasvualustasta.

Yrttien sadonkorjuu ja latvomisen hyödyt

Sorrin torikojun yrttejä on suositeltavaa käyttää heti hankinnan jälkeen. Yrteistä kerätään satoa latvomalla, eli katkaisemalla oksan ylimmät lehtiparit. Nappaa pisimmän oksan kärki pois lehtiparin yläpuolelta, jotta yrtille jää runsaasti kasvupisteitä. Löydät tekstin alta kuvan mintun latvomisesta ja selkeän videon basilikan oikeaoppisesta leikkaamisesta. Yrtistä voi aluksi ottaa jopa puolet käytettäväksi. Latvomisen avulla yrtti kasvaa tuuheaksi ja tuottaa enemmän satoa, kuin jos sen antaisi kasvaa korkeaksi honteloksi. Huom! Persiljaa ei kannata latvoa, vaan siitä leikataan kokonainen oksa pois.

Mintun latvominen lehtiparin yläpuolelta

Mintun latvominen

Video basilikan latvomisesta

Talvehtimisesta...

Sorrin yrteistä ainakin minttu, ruohosipuli ja timjami talvehtivat leutoina talvina maahan istutettuna! Huomaa kuitenkin, että minttu valtaa kasvimaan rikkaruohon lailla, joten se kannattaa istuttaa rajattuun alueeseen.

Käy noutamassa yrttien taimet Sorrin torikojulta Turun kauppatorilta!

Saatavilla esimerkiksi basilikaa, thaibasilikaa, ruohosipulia, minttua, suklaaminttua, sitruunamelissaa, viinisuolaheinää, korianteria, persiljaa, lehtipersiljaa, timjamia, sitruunatimjamia, kiinansipulia, oreganoa, salviaa ja rosmariinia.

Takaisin salaattiposteihin »