Skip to main content
Suu Salaatille -blogi

Viisi vinkkiä juhlien järjestämiseen

Nainen salaatti-iltapuvussa

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Juhlien järjestäminen on mukavaa, kun ne on hyvin suunniteltu. Tässä sinulle täsmävinkit juhlien järjestämiseen alan ammattilaiselta, Turun kaupungin edustusemäntä Sanna Nordlingilta, ole hyvä. Nämä ohjeet ovat käyttökelpoisia erikokoisiin ruokajuhliin.

1. Hanki “musta kirja”

Kirjaa siihen kaikki tiedot kuten juhlapäivämäärä, teema tai juhlien aihe, vieraat, vieraiden ruokarajoitteet, menu, hankinnat. Leikkaa ja liimaa mustaan kirjaan trendikkäitä ideointikuvia, niitäkin on kiva joskus jälkikäteen muistella.
Juhlien jälkeen lisää toteutuneet tiedot juhlista. Mikä onnistui, mitä ei kannata tehdä ja oliko jotain turhaa? Tuliko ostettua liikaa ruokaa ja syntyikö ruokahävikkiä? Muistikirjasta jää tiedot järjestetyistä juhlista ja sieltä on helppo tarkastaa aiempien vuosien huomiot sekä laskea tarkemmin ruokien ja juomien menekkiä.

2. Mieti vieraslista ja teema

Mieti vieraslista ja juhlien teema, sen pohjalta valmistuu menu. Vierasmäärä vaikuttaa siihen, miten tarjoilut tulisi hoitaa ja teema helpottaa ruokien valintaa ja juhlakattauksen esillepanoa. Käytä Pinterestiä apuna.

3. Esivalmistele

Valitse osa tarjoilusta siten, että pystyt esivalmistella juhlia jo edeltävänä päivänä tai jo aiemminkin pakkaseen tai jääkaappiin. Kaikki juuresten pilkkomiset kannattaa tehdä etukäteen ja laittaa jääkylmään veteen odottamaan seuraavaa päivää. Marinointi ja pikkelöinti vain parantavat ruokia. Kattaus kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi. Käyttämällä Sorrin käyttövalmista salaattisekoitusta riittää, että kaadat sen juuri ennen vieraiden tuloa kulhoon ja koristelet sen Mimiksen syötävillä kukkilla. Laita sitruunaöljy ja balsamico erikseen tarjolle.

Pöytä koristeltu

4. Laske ruokien ja juomien määrät

Ruokien määrien laskeminen on haastavaa, koska koskaan ei tiedä miten nälkäisiä vieraat ovat. Laske ensin mitä yksi ihminen syö ja punnitse määrät ja kerro se vieraiden määrällä.
Nina Sorrin laskuopin mukaan esimerkiksi jos yksi ihminen syö kolme kirsikkatomaattia, niin punnitse kolme tomaattia ja kerro se vierasmäärällä ja osta sitten niin monta kiloa. Sorrin pestyä salaattisekoitusta menee noutopöydässä n. 10–15 g sivusalaattina/henkilö. Salaatin ollessa pääateria, varaa henkilöä kohden n. 25–50 g salaattia riippuen muiden lisukkeiden määrästä. Muista myös pohtia tarjottavan ruoan määrää ruokahävikin kannalta. Harvoin yksi ihminen syö aterialla puolta kiloa enempää, joten älä osta liikaa ruokaa.

Lisävinkkinä Viiniateljeen sommelier Päivi Eklund kertoi, että onnittelumaljaksi riittää yksi pullo (0.75l) kuohuvaa kymmenelle hengelle  eli 0,75 dl/henkilö. Noutopöytään on hyvä varata 1 lasillinen (12 -16 – 24 cl) punaviiniä ja yksi lasillinen (12 – 16 – 24 cl) valkoviiniä/henkilö. Osa jättää juomasta ja osa ottaa pari ylimääräistä. Toinen tapa tehdä arvio, on varata puoli pulloa viiniä/hlö.
Toinen vaihtoehto on varata puoli pulloa viiniä/henkilö. Se yleensä riittää. Yleensä ihmiset ostavat liikaa alkoholijuomia. Autoilijat ja alkoholittomia nauttivat  on aina hyvä ottaa huomioon. Nykyään hyvänmakuisia alkoholittomia vaihtoehtoja on runsaasti tarjolla.

Punaviiniiä ja laseja

5. Huomioi allergiat ja ruokavaliot

Laita gluteenittomat ja maidottomat vaihtoehdot erilliselle pöydälle. Salaatti on siitä kätevä tarjottava, että salaatin erilaiset lisukkeet voi laittaa eri kulhoihin, jolloin vieraat saavat koota niistä salaatin omien mieltymystensä mukaan. Laita eri kulhoihin esimerkiksi kirsikkatomaatteja, kurkkua, erilaisia kasviksia, feta- tai muita salaattijuustoja, mozzarellapalloja ja marinoitua punasipulia ja pähkinöitä. Lisäksi voit laittaa savukalaa tai erilaisia leikkeleitä tarjolle. Vegaanisia vaihtoehtoja löytyy kaupasta runsaasti, niitä kannattaa kokeilla rohkeasti.

 Tilaa etukäteen

Käytä hyväksesi Sorrin tilauspalvelua. Voit tilata esimerkiksi  Sorrin Mixi500:sta eli puolen kilon painoista käyttövalmista salaattisekoitusta. Sen avulla rakennat erilaisia salaatteja nopeasti. 

Valmista etukäteen

Pietan amerikkalainen kukkakaali-parsakaali -salaatti sopii mainiosti juhlaruoaksi, ja se kuuluukin valmistaa edellisenä päivänä. Maku paranee yön yli jääkaapissa.

Näillä vinkeillä onnistut varmasti ja ehdit itsekiin nauttia juhlista.

Takaisin salaattiposteihin »